Deal prije lokalnih izbora? Petek: ‘Zagrebom vlada neman s dvije glave – jedna je Andrej Plenković, a druga Milan Bandić!’

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Oporbeni zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini u četvrtak su optužili premijera Andreja Plenkovića da je jučerašnje izglasavanje prijedloga gradonačelnika Milana Bandića o Bloku Kvatrić koji smatraju štetnim – njegova direktna odgovornost.

“Odluka od jučer je direktna odgovornost premijera Plenkovića, nema šanse da nije znao za ovu odluku jer ovako teške, financijski zahtjevne odluke od 155 milijuna kuna ne donose gradski zastupnici HDZ-a sami”, rekao je predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević.

Ističe da je ta kontroverzna odluka, štetan model izazvao i burne reakcije HDZ-ovih zastupnika te postoje snimke s odbora gdje žestoko kritiziraju ovakav model i ne glasaju za taj njega.

“Niti na jednom odboru nije ova odluka prošla. Tjedan dana poslije toga ‘salto mortale'”, rekao je.


Tomašević drži da se predsjednik HDZ-a neuvjerljivo bori protiv korupcije kada podržava odluke kojima je gradska imovina od 155 milijuna kuna postala neizvjesna jer se prebacuje u zajedničku firmu gdje će privatni investitor imati upravljačka prava.

“Zašto se išlo sada prije urbanističkog plana uređenja s ovakvom odlukom, odgovor je jasan – da se napravi deal prije lokalnih izbora”, smatra Tomašević.

Ovime se, kaže, HDZ vezao debelim lancem za Bandića i stavio svoju političku sudbinu u njegove ruke.

“Situacija je potpuno jasna, HDZ čvrsto stoji uz Bandića. Zagrebom vlada Hidra, nije neka mitološka neman, već neman s dvije glave – jedna je Andrej Plenković, a druga Milan Bandić koji haraju gradom”, komentirao je predsjednik Kluba nezavisnih zastupnika Renato Petek.

Plenković, smatra, otvara mogućnost Milanu Bandiću da nastavlja sa svojim političkim radom.

“Očito mu je to u interesu i nema drugi plan nego mu ostaviti grad na upravljanje jer i sam od toga ima koristi”, rekao je.

Potpredsjednik Gradske skupštine Matej Mišić (SDP) Matej Mišić ocijenio je da je ovo najštetnija odluka koja je donesena u ovom sazivu Skupštine.

HDZ-ovu šutnju ocijenio je kao nešto neviđeno na političkoj sceni.

“Nakon jučer jasno je da će Milan Bandić biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika. Jučer je postalo jasno da toj ljubavi nije došao kraj i jača je nego ikad”, rekao je.

Anka Mrak-Taritaš iz kluba Glasa i HSU-a jučerašnje je nesudjelovanje HDZ-a u raspravi oko toče Badel Blok nazvala “gromoglasnom tišinom”, optuživši koaliciju HDZ-a i Bandića za donošenje štetne odluke.

“Oni se godinama vole javno, tajno, malo se vole, malo ne vole, no kad su ovakve stvari u pitanju, ti novci i interes je veći i bilo čega”, komentirala je.

Komentari