DB Srebrnjak prva je pedijatrijska bolnica u Europi s testovima koji u pola sata otkrivaju vrstu infekcije

www.bolnica-srebrnjak.hr

Jedan od vodećih svjetskih proizvođača opreme i reagnesa za protočnu citometriju, Beckman Coulter dječjoj bolnici Srebrnjak donirala je 200 testova, koji u roku od 30 minuta pokazuju rezultat, odnosno liječnici mogu znati je li u pitanju infekcija virusom ili bakteriju.

Brzi testovi itekako će koristiti u smanjenju sumnje na koronavirus, u trijaži pacijenata. Srebrnjak tako postaje jedina pedijatrijska bolnica u čitavoj Europi s navedenim testovima.

Voditelj odjela za translacijsku medicinu na Srebrnjaku, Denis Polančec za 24 sata pojasnio je kako će se ovim testovima u značajnoj mjeri olakšati dijagnostika pacijenata, jer će se u samo pola sata znati u kojem smjeru treba ići daljnja obrada i liječenje.  Isto tako, ova metoda pridonosi i smanjenu uporabe antibiotika, koja je često prekomjerna.

“Povjerenje da je jedna mala hrvatska bolnica dobila ovakvu mogućnost očituje se i u činjenici da je DBS od nedavno Korisnički referentni centar za protočnu citometriju tvrtke Beckman Coulter, što je priznanje na svjetskom nivou. U sklopu toga, na Odjel za translacijsku medicinu DBS uskoro stiže trenutno najmoćniji klinički citometar na tržištu, vrijedan 1.5 milijuna kuna, kojeg tvrtka ustupa na dvogodišnje besplatnu uporabu”, kazao je Polančec.


Bolnica je postavila i nove kontejnere i šatore u dvorištu, u kojima će uskoro biti organizirana trijaža i dio hitnog prijema uz grijane čekaonice, kako bi se spriječilo širenje virusa.

 

Komentari