CRNE BROJKE PRIBLIŽAVAJU NAS NOVIM RESTRIKCIJAMA! Čak 486 novih slučajeva, od čega 199 u Zagrebu

Photo: Robert Anic/PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježeno je 486 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2662

Među njima su 382 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 29 pacijenata.

Preminule su 4 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 19932 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 317 preminulo. Ukupno se oporavilo 16953 osoba, od toga 258 u posljednja 24 sata.


U samoizolaciji su trenutno 12424 osobe.

Do danas je ukupno testirano 353 526 osoba, od toga 4576 u posljednja 24 sata.

Grad Zagreb

Zvonimir Šostar za DNEVNIK.hr potvrdio je da je u Gradu Zagrebu u posljednja 24 sata potvrđeno 199 novih slučajeva zaraze.

U protekla 24 sata u NZJZ “Dr. Andrija Štampar” provedeno je 1054 testiranja na SARS-CoV-2. U Gradu Zagrebu zabilježeno je 199 slučajeva novooboljelih osoba te je za 553 osobe izrečena mjera samoizolacije, stoji u priopćenju.

Za sada je 58 novooboljelih osoba negativne epidemiološke anamneze, 84 osobe su kontakti covid pozitivnih osoba, kod 18 je moguće izlaganje na društvenim okupljanjima, a dvije su osobe doputovale iz BiH. Kod dvije osobe moguća je izloženost na vjerskom okupljanju, a 29 novooboljelih su strani državljani, studenti (jedan iz Francuske i 28 iz Španjolske). Obrada za šest osoba je još u tijeku.

Pozitivni nalazi potvrđeni kod 10 učenika i dva nastavnika

U priopćenju se navodi i kako nije bilo pozitivnih korisnika domova za starije osobe na području grada Zagreba, no tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod četiri učenika i dva nastavnika osnovnih škola te šest učenika srednjih škola.

Mjera samoizolacije određena je za 64 učenika i tri nastavnika osnovnih te 110 učenika srednjih škola.

U Karanteni Grada Zagreba nalazi se 10 osoba.

Trenutno je u Zagrebu ukupno 721 aktivan slučaj zaraze, a 3251 osoba se nalazi u samoizolaciji.

NZJZ podsjeća u priopćenju i kako je radno vrijeme drive-in testiranja vikendom i blagdanima od 8 do 12 sati.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Zvonimir Šostar u razgovoru za Dnevnik Nove TV rekao je dasituacija još nije izmakla kontroli, ali je na najboljem putu. Na Cvjetnom trgu u Zagrebu u petak navečer bilo je “stotinjak mladih, nema distance, nema maske”, kazao Šostar te istaknuo: “Čudimo se, a ne poštujemo mjere”.

Šostar je iskazao i prijedlog o uvođenju kazni za nenošenje maski koje bi bile u iznosu između 300 do 400 kuna.

Zagrebačka županija

Na području Zagrebačke županije potvrđen je 41 novi slučaj zaraze koronavirusom, a dvije su osobe preminule, izvijestio je u subotu županijski Zavod za javno zdravstvo.

Dvanaest je novih slučajeva potvrđeno u Velikoj Gorici, po šest u Zaprešiću i općini Rugvica, četiri u Jastrebarskom, tri u Vrbovcu, po dva u u Samoboru, Dugom Selu, općinama Klinča Sela i Križ, te po jedan u općini Bistra i Stupnik.

Od 41 novooboljele osobe 22 su kontakti prethodno oboljelih, jedna slučaj povezan je s boravkom u inozemstvu, dok je za 18 slučajeva nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 230 osoba.

Izliječeno je pet osoba.

Zbog pozitivnog nastavnika u samoizolaciji su učenici pet razreda jedne osnovne škole u Velikoj Gorici.

Od početka pandemije evidentirano je 1030 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 618 osoba, a 19 ih je umrlo. Trenutno je aktivno 393 slučajeva, navodi se u priopćenju.

Uvođenje novih mjera

– Iako Stožer službeno tek mora objaviti koje nove mjere stupaju na snagu, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak jučer je za Večernji list potvrdio mjere o kojima se već neko vrijeme govori.

– Od sljedećeg ćemo tjedna ograničiti broj osoba na okupljanjima, a bit će obavezno i nošenje maske u zatvorenim prostorima, kao i na otvorenim gdje se ne može držati fizička distanca. To su osnovne mjere koje će biti donesene, a s ugostiteljima već razgovaramo i dodatnim mjerama – rekao je Capak.

Komentari