COVID UZEO MAHA! Zdravstveni radnici sve više traže psihološku pomoć, iscrpljeni su fizički i psihički

Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL, Ilustracija

Liječnici i medicinsko osoblje na prvoj su crti obrane od pandemije koronavirusa, zbog čega se nalaze pod ogromnim pritiskom. Lažne objave, nevjerica u covid infekciju, visok broj oboljelih, samo su neki od stavki koji negativno utječu na psihu medicinskih djelatnika zbog čega nerado priznaju da im je potrebna psihološka pomoć.

O navedenom je za Jutarnji govorili Tihana Jendričko, psihijatrica iz Vrapča, šefica Zavoda za psihoterapiju. Visoka stopa smrti i nemoć, ostavlja posljedice i na one najiskusnije doktore. Bez obzira na stanje psihe, bolovanje nije opcija.

Jendričko ističe da se o ovime trebalo baviti puno ranije, znala je da će doći do pucanja. No isto tako, ističe da su online terapije pravo rješenje. Na njih je lakše “dolaziti”, teže je pronalaziti izgovore. Slijedom toga, Vrapče je odnedavno i službeno telepsihijatrijski centar, a svi pacijenti koji nisu akutno hitni liječe se online. Osjećaj tjeskobe, anksioznost i nesanica samo su neki od problema koji muče medicinare.

“Reakcije su sukladne situaciji kojoj su izloženi. Moj je posao podržati ih da to izdrže. Da pronađu snagu, a ne izgube sebe. Liječnici posvećeni skrbi za drugoga manje razmišljaju o samima sebi. Dio je to idealističke posvećenosti, altruizma i spašavanja drugih, pri čemu zaboravite na sebe. Primjer je neurokirurg koji je prije neki dan operirao ženi aneurizmu bez zaštitnih naočala. Nije razmišljao što bi se moglo dogoditi, imao je svoju misiju”, objašnjava Jendričko.


Zdravstveni radnici u takvim situacijama prelaze fizičke i psihološke granice.

“Zato se, osobito u početku, preporučuje uzeti neki anksiolitik ili nešto za nesanicu. O procjeni ovisi trebaju li i antidepresivi – kaže dr. Jendričko. K njoj je,ili drugom psihoterapeutu, najbolje doći već s naznakom prvih simptoma. Rješavanjem, recimo nesanice, može se spriječiti kontinuirano iscrpljivanje”, tvrdi.

Ako nesanica, kao i napetost potraje, pod hitno je potrebno spriječiti sindrom iscrpljenosti koji može dovesti do anksioznosti i depresije, a kasnije i do PTSP-a. Slijedom navedenog, bolnica Vrapče kreće s programom za sindrom sagorijevanja kod zdravstvenih djelatnika., a uveden je i krizni telefon za djelatnike, kao i pristup materijalima i predavanjima o borbi s iscrpljenošću, stresom, radionicama za ojačanje obrambenih mehanizama.

“Liječnici su i inače pod povećanim rizikom od stresa, a ova ga situacija maksimalno povećava. Tu je i demoralizacija. Kao što je slogan našeg projekta ‘Zajedno smo jači’, pozvala bih sve zdravstvene djelatnike da pokušaju što prije prepoznati svoj problem ili poslušati okolinu koja nam ukazuje da smo se promijenili. I tada hitno potražiti psihološku pomoć”, apelira Jendričko za Jutarnji.

Komentari