Boro Nogalo uvjeren kako će jedan od najvećih hrvatskih projekata propasti: ‘Srebrnjak je novi, legalni, Janaf’

Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Bivši ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak, dr. Boro Nogalo, gostovao je danas na N1 televiziji gdje je rekao kako je uvjeren da će projekt od pola milijarde kuna, što su ga od onih koji su ga razvili i aplicirali u EU-u preuzele nove strukture, propasti.

“Nije bitno ide li projekt s nama ili bez nas. Ja razumijem da projekt ide bez mene, jer ja sam omražen, osoba koja govori sve u lice, uvijek istinu, uvijek se borim za interese djece i grupacija koje su ugrožene… Ja razumijem da netko ne voli mene, ne voli moj način komunikacije. Ali nije mi jasno da tu (nije nitko) iz tima sa Srebrnjaka koji je stvorio ovaj projekt. Samo da ponovim, to je najveći projekt u povijesti Hrvatske, 63 milijuna eura, to je skoro pola milijarde”, kazao je.

Požalio se i kao taj projekt sada nastavljaju voditi ljudi koji nisu u pedijatriji. Nogalo je kazao i kako se boji onoga što je do sad več imao priliku uočiti kod raspisivanja natječaja.

“U troškovniku imate da se traži ‘zgrada komada jedan’ i ‘projekt komada jedan’. A projekt je predviđen da bude smart projekt, digitaliziran, energetski učinkovit, s najboljim materijalima… Zato je i prihvaćen, da ne govorimo to što su djeca najveći interes, zbog čega je EU prepoznala taj projekt kao najbolji i najveći u EU s obzirom na fokus, koji je dobrobit djece”, objasnio je.


Rekao je i da, kada je riječ o djeci, bazična istraživanja nose snažnu etičku komponentu. “Sve što napravite u istraživanju, ima primjenu u kliničkoj praksi, nosi koristi za 20, 30 godina, i to ne samo za naciju. Europa u tome vidi veliku korist”, smatra.

Prema njemu, Europa bi htjela da projekt vode pedijatri no tu su se uplele gradske vlasti.

Akademik Vukičević, Samaržija, Stipe Orešković, Brkljačić, ta cijela ekipa, a opet oni imaju podršku s nivoa Grada – Bandić, Redžepi, Jelač itd. – kod te cijele ekipe nigdje ne vidite jednog pedijatra. Onda su ubacili pedijatra Vukovića s Rebra, koji je predstojnik Klinike za pedijatriju s Rebra koji se bavi gastroeneterologijom. Nikoga nema iz užeg područja”, rekao je dalje.

Zbog svega toga zaključuje kako se radi o jednoj velikoj lakrdiji pod okriljem politike. Kaže da su o ovom slučaju obaviješteni i USKOK i OLAF i DORH, te na kraju dodaje kako bi ova afera potencijalno mogla dosezati razmjere Janaf-a.

“Možemo reći da je ovo drugi Janaf, međutim legalni Janaf, legalna priča koja se događa oko toga, a ovo je samo jedna priča kako se preuzimaju projekti”, ustvrdio je.

Rekao je još i to da je “ovaj projekt indikator hoće li Hrvatska povući svih onih 22 milijarde eura” od EU-a, te je pri kraju rekao:

“Premijer je na potezu.”

Komentari