Boras nastavlja krizu na Filozofskom: Njegov prorektor ostaje dekan, nije dao da fakultet sam donese tu odluku…

Drama koja se odvijala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu prije nekoliko tjedana medijski se stišala, no problemi koje rektor Sveučilišta u Zagrebu, Damir Boras, radi ovoj ustanovi nisu ni izdaleka gotovi.

Naizgled je sve počelo kada je Boras smjenio dekanicu FF-a Vesnu Vlahović-Štetić, i time izazvao burnu reakciju profesora i studenata filozofskog, a kasnije i drugih fakulteta. No, izgleda da su prvi nagovještaji buduće drame postavljeni još u travnju kada je ektor odbio program kandidata za novog dekana Filozofskog Nevena Jovanovića, piše Telegram. Radilo se o profesoru čiji su dekanski program prihvatili na fakultetu još u veljači i koga su i nastavnici i studenti htjeli za dekana.

Jedan od većih problema koji je i pokrenuo lavinu reakcija nakon suspenzije dekanice bilo je postavljanje borasovog prorektora, Miljenka Šimpragu, za vršitelja dužnosti dekana. Šimpraga je inače profesor veterine što je izazvalo poseban revolt na FF-u jer prema tvrdnjama profesora i osoblja nije razumio način funkcioniranja društveno humanističkog fakulteta.

Nakon što je rektorat odio Jovanovićaza dekana, Filozofski je za vršitelja te dužnosti od 1. listopada 2020. izabrao profesora Dragana Bagića, ali Boras potvrdu njegova izbora mjesecima ne stavlja na dnevni red Senata, kao niti na jučerašnju sjednicu, posljednju u ovoj akademskoj godini. Ovo znači da će tim fakultetom nastaviti upravljati borasov namještenik, veterinar Šimpraga.


Telegram piše da u dobroj vjeri možemo pretpostaviti kako će Boras ipak sazvati izvanrednu sjedinu Senata, no ne zna se koliko je to izgledno. Kako javlja Srednja.hr, danas je održao sjednicu Fakultetskog vijeća Filozofskog na kojoj je konačno pokrenuta dugotrajna i iscrpna procedura izbora dekana.

Na toj je sjednici Šimpraga izvijestio Vijeće da će, kada jednom i odaberu dekana, o datumu njegova stupanja na dužnost odlučiti rektor Boras. Uvriježena je praksa, prema Statutu Sveučilišta, da novoizabrani dekan preuzima dužnost prvoga dana nove akademske godine; 1. listopada 2020. počinje nova akademska godina, dotad je nemoguće provesti izbor dekana pa će, ako se primijeni statutarna odredba, novi dekan na čelo fakulteta zasjesti u listopadu 2021.

Boras uspio u svom naumu: Senat potvrdio suspenziju dekanice Filozofskog fakulteta

Komentari