Bi li preminula 39-godišnjakinja iz KB Dubrava imala veće šanse bez covid-a? Evo što kaže liječnica iz te bolnice

Photo: Goran Jakus/PIXSELL

Jučer je u KB Dubrava preminula jedna od najmlađih osoba kod koje je utvrđen koronavirus u Hrvatskoj. Ta je informacija izazvala posebnu pozornost, a uskoro se javio i njezin brat koji je izašao s informacijama kako je preminula patila od cijelog niza teških autoimunih bolesti.

“Prošli ponedjeljak sam je odvezao u Vinogradsku bolnicu. Bila je sva žuta i bilo joj je izrazito loše. Rekli su nam da se pripremimo na najgore, da je smrt na vratima. Nakon dva dana u bolnici otkriveno je, na sve, da se zarazila koronom pa su je, mislim da je bila srijeda ili četvrtak prošli, prebacili u KB Dubrava”, rekao je njezin brat za Jutarnji list.

Nakon što se zarazila koronom, ova je pacijentica dobila tešku obostranu upalu pluća. Ravnatelj KB Dubrava prof.dr.sc. Srećko Marušić jučer je objasnio kako je zbog upale pluća uzrokovane covid-om prebačena u tu bolnicu .

“Ona je zaista imala tešku bolest jetre i sumnju na jednako tešku autoimunu bolest i po tome je obrađivana u Vinogradskoj. Tamo su otkrili da ima koronu, a u trenu kad je dokazana kao covid pozitivna, prebačena je u našu bolnicu. Već je imala simptome korone. Ja ne mogu reći kakva je ona bila prije, no znamo da je imala teške i ozbiljne dijagnoze, a uz sve to je još dodatno imala covid s obostranom upalom pluća”, rekla je doc.dr.sc. Jasminka Peršec, predstojnicom Klinike za anesteziologiju KB-a Dubrava za Index.


Peršec ističe da se ne može nagađati kako bi pacijentica završila da se nije zarazila koronom.

Ona se zbog svog zdravstvenog stanja liječila od kraja 2019. godine, no ovo je bila dodatna komplikacija. Bi li ona preživjela ili ne, teško je reći, no zasigurno su joj bile veće šanse nego nakon infekcije koronom koja joj je dodatno uzrokovala obostranu upalu pluća. To je dodatno jako zakompliciralo njeno zdravstveno stanje. Kod nas u bolnicu je došla uz svoje dijagnoze, još i s temperaturom, kašljem i, kao što sam rekla, teškom upalom pluća. Najgore od svega je banalizirati. Svi koji sumnjaju u opasnost korone bi trebali doći i vidjeti naš covid centar gdje liječimo oboljele od koronavirusa. Trenutno imamo 120 pacijenata na odjelu i 16 još leži na intenzivnoj. Ti su ljudi zaista bolesni, nisu došli u bolnicu na doručak, ručak i večeru”, istaknula je za Index doc.dr.sc. Peršec.

Komentari