Bandić je danas bio na meti mnogih, evo što se o njemu govorilo i kako je odogovorio ‘zlim jezicima’

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić dao je izjavu prije ulaska na koalicijski sastanak u Banskim dvorima, piše N1. 

Upitan o situaciji u koaliciji, kazao je: “Od prvog dana surađujemo na projektima od interesa za Grad Zagreb i RH, takvi ćemo biti i ubuduće”.

“Nitko ništa ne viče. Nitko ništa ne galami. Sve je ok”, dodaje Bandić.

Ističe kako ne zna za kritike zagrebačkog HDZ-a i kako on to nije čuo. “Inače ja najbolje surađujem s građanima koji su me izabrali”, rekao je Bandić.


O Generalnom urbanističkom planu (GUP) Grada Zagreba kaže kako je on abeceda investiranja u Grad Zagreb. “Ja sam uputio u redovnu proceduru prijedlog GUP-a 6. veljače i zastupnici će reći što misle o tome”.

Na pitanje o tome hoće li on uskratiti podršku HDZ-u, ako oni njemu uskrate podršku za GUP odgovara: “Ki bi da bi”.

Relković: ‘Bandić je postao problem za svakog tko ga želi kao gradonačelnika Zagreba, za bilo što što bi se zvalo politička suradnja’

Grmoja: “Bez SDP-a i HDZ-a ne bi bilo Milana Bandića”

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja gostovao je danas na N1 gdje je komentirao političke aktualnosti.

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja je u današnjem Newsroomu prvo komentirao dva slučaja koja u proteklo vrijeme potresaju sektor zdravstva – smjenu Bore Nogala i skandal vezan uz Dijanu Zadravec te odgovornost resornog ministra Milana Kujundžića. Grmoja smatra kako treći pokušaj opoziva ministra zdravstva ne bi imao smisla – Most je, naime, dva puta pokušao smijeniti ministra.

“Što se tiče ministra Kujundžića, Most je dva puta podnosio zahtjev za smjenu ministra i sad se pokazuje da su ti naši zahtjevi bili opravdani. On je jedan od najnepopularnijih ministara, ali tijekom one rekonstrukcije Vlade nije došlo do njegove smjene. S druge strane, imamo dva slučaja (Nogalo i Zadravec, op.a.) – svi znamo koliko je uspješna i dobra bolnica Srebrenjak, svjesni smo interesa koje tu ima zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i očito su se optužbe koje su išle prema ravnatelju Nogalu pokazale potpuno neutemeljene.”

“Nekako je trebalo opravdati njegovu smjenu. A u drugom slučaju imamo situacija da jedna liječnica koja je bila na listi HDZ-a za koju se kaže da je u jako dobrim odnosima s premijerom napravila incident. Trebalo je doći do njene smjene, međutim smijenjen je ravnatelj. Ovdje su očito u pitanju ili osobni, partikularni interesi pojedinaca ili skupina koje cijelo vrijeme ostvaruju dobit u hrvatskom zdravstvu, a zbog toga pate pacijenti. Naš stav je tu jasan – ministar Kujundžić je trebao davno otići”, bio je oštar Grmoja. Nije siguran, međutim, da bi i treći pokušaj opoziva ministra imao smisla.

“Mi ćemo i dalje upozoravati na stanje u hrvatskom zdravstvu, a ima li smisla pokretati opoziv – nisam baš siguran”, dodao je.

Osvrnuo se i na teorije nekih kako je podrška Milana Bandića Kolindi Grabar-Kitarović aktualnu predsjednicu koštala pobjede na izborima.

“Oni su odabrali tu taktiku, ako je Bandić kriv, kriv je stožer Grabar-Kitarović. Mislim da su oni bili u strahu od Škore, hoće li dohvatiti taj drugi krug i da su onda išli s glasovima i potporom koju Bandić ima u Zagrebu. To je sigurno utjecalo na pobjedu Zorana Milanovića u drugom krugu. Sasvim je jasno da Bandić ima jednu negativnu percepciju u Zagrebu”, istaknuo je Grmoja i dodao:

“Sada se jedan dio političkih aktera koji je cijelo vrijeme bio vezan uz njega, pokušava distancirati od Bandića, ali treba biti iskren – bez SDP-a i HDZ-a ne bi bilo Milana Bandića.”

Bačić: “Znamo da se protiv Bandića vode sporovi, ali nekorektno je prekinuti suradnju”

Predsjednik HDZ-ova kluba zastupnika, Branko Bačić gostovao je na N1 i komentirao potporu ministrici znanosti i obrazovanja, Blaženki Divjak, kao i koaliciju sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem.

Komentirajući današnji sastanak vladajuće koalicije, Bačić je rekao da se radi o uobičajenom sastanku uoči sjednice Sabora, gdje će se, između ostaloga, raspraviti i rad Sabora u sljedećih nekoliko zastupnika. Očekuje da na sutrašnjoj sjednici Sabora, prvoj nakon jednomjesečne stanke, rasprava o povjerenju ministrici Divjak počne oko 17 sati. Objasnio je da je razlog zašto će se o ministrici raspravljati tako kasno od početka saborske sjednice to što prije toga ima dosta stavki dnevnog reda. Istaknuo je da je trideset zastupnika podnijelo zahtjev o pitanju pokretanja odgovornosti ministrici Divjak krajem zimskog zasjedanja Sabora.

“Kako smo zaustavili sjednicu temeljem Ustava 15. prosinca, tada smo odmah rekli, obzirom da nije bilo vremena raspraviti na toj sjednici, da ćemo raspraviti u prvom tjednu proljetnog zasjedanja. Međutim, u četvrtak predsjednik Vlade putuje u Berlin, tako da ga ne će biti u četvrtak niti u petak”, rekao je Bačić, dodavši da je HDZ u nekoliko navrata raspravljao o problemu koji je inicirao štrajk u školama, koji je jako dugo trajao.

“Blaženka Divjak je sastavni dio Vlade i ono što ćemo sutra istaknuti, a što je i Vlada u očitovanju kazala, u dijelu obrazovanja ova Vlada provodi kurikularnu reformu. To nije sporno, ona je već ušla u obrazovni sustav, u škole, to je proces koji smo započeli, ne samo ministrica Divjak kao članica Vlade, nego i Vlada u cijelosti. Prije ministrice Divjak nije bila ovako visoka razina ulaganja u obrazovanje. Brojni su pomaci napravljeni i mi ćemo iz tog razloga podržati Divjak”, rekao je Bačić.

Što se tiče potpore ministrici od strane kluba zastupnika stranke Milana Bandića, Bačić je rekao da je u neprestanom kontaktu s predsjednikom toga kluba te da iz razgovora nije bila upitna potpora ministrici Divjak.

Bačić je komentirao i izjave pojedinih HDZ-ovaca, koji zagovaraju prekid koalicije s Bandićem. “Što se tiče koalicije, čuo sam izjave jednog dijela naših stranačkih dužnosnika. Ja bih koaliciju na razini Grada Zagreba prepustio gradskoj organizaciji, da ona sama utvrdi na koji će način dalje surađivati s Bandićem. Ne bih ulazio u njihove odluke”, rekao je Bandić.

“Mislim da ima dovoljno vremena, godina i pol dana, da se predstavi kandidat HDZ-a koji bi na idućim izborima bio kandidat za zagrebačkog gradonačelnika. I u ovakvoj konstelaciji snaga stranka može i mora pronaći rješenje kako polučiti što bolji rezultat na izborima”, rekao je Bačić o suradnji na razini Zagreba, pa se osvrnuo i na stanje u vladajućoj koaliciji.

“Na razini stranke nije bilo govora o smetnjama u odnosu s Bandićem. Mi smo sa zastupnicima Stranke rada i solidarnosti započeli koaliciju na početku mandata s tada puno manjim klubom, postavljali smo se i tada i danas tako da je Milan Bandić gradonačelnik Zagreba, predsjednik stranke koja ima parlamentarnu dimenziju i da smo svjesni činjenice da se protiv njega vode određeni sudski sporovi, da Državno odvjetništvo vodi postupke, ali u ovom trenutku i ne bi bilo niti politički korektno, nakon što smo dvije i pol godine bili zajedno, sada iz nekakvih razloga prekidati suradnju na način da sada imamo neku naknadnu pamet”, rekao je Bačić.

“Svjestan sam činjenice da bi eventualni izlazak iz koalicije zagrebačkog HDZ-a i Milana Bandića sigurno imao refleks i na nacionalnoj razini, ali ako je Grad Zagreb odlučio da neke stvari ne može podržati, to je njihova legitimna odluka”, rekao je Bačić.

Petek: “Bandić izgubio kompas u gospodarenju otpadom”

Oporbeni gradski zastupnik Renato Petek u utorak je ustvrdio da je gradonačelnik Milan Bandić izgubio kompas u gospodarenju otpadom, jer najavljuje smanjenje cijene odvoza otpada iako odluka o novoj naplati još nije ni stupila na snagu.

Pod pritiskom javnosti i loših rezultata predsjedničkih izbora Bandić najavljuje promjenu odluke koja nije još ni uvedena 1. veljače, kada bi trebala krenuti nova naplata, istaknuo je Petek na konferenciji za novinare reagirajući na jučerašnju najavu gradonačelnika da će do 1. travnja doći do smanjenja cijene odvoza otpada u Zagrebu za 25 do 30 posto.

Smatra da je gradonačelnik “potpuno izgubio kompas jer je prije nepunih mjesec dana branio odluku o cijeni fiksnog dijela odvoza otpada od 68,5 kuna”.

Upozorio je i da Zagreb uopće nije spreman za novo gospodarenje otpadom jer nema evidenciju za svih 400.000 korisnika, a ni 110.000 spremnika za miješani komunalni otpad nije čipirano.

Stoga smatra da će se od 1. veljače moći uvesti samo fiksni dio cijene odvoza otpada, bez varijabilnog, jer Čistoća neće moći dokazati u kojem je trenutku kojem korisniku prazni spremnik.

Petek je posebno upozorio na nova netransparentna zapošljavanje u Čistoći, u kojoj su od početka ove godine zaposlena tri koordinatora s koeficijentima 6,2, odnosno plaćom od oko 17.000 kuna.

“Jedan od njih je general Vlado Šindler, a dva druga koordinatora su Branimir Vulić i Ante Glavan. Nije jasno na temelju kojih natječaja i čijih odluka su oni zaposleni, a nije jasno ni kako oni pridonose većoj čistoći grada u kojemu vlada kaos oko spremnika za smeće”, ustvrdio je.

Istaknuo je i da je na zatvorenom dijelu prošlotjedne sjednice Vlade za novog ravnatelja Fonda za zaštitu okoliša imenovanSiniša Kukić, blizak Milanu Bandiću. Smatra da bi to posljedično moglo značiti i više sredstava za Zagreb iz tog fonda koji godišnje raspolaže s 1,5 milijardi kuna.

Renato Petek (Naprijed Hrvatska- Progresivni savez) osvrnuo se i na novu situaciju između Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića i HDZ-a, koje su u koaliciji i na gradskoj i na državnoj razini istaknuvši da iz HDZ-a svakodnevno izlaze informacije o nezadovoljstvu gradonačelnikom.

Smatra da će se razvoj “partije šaha između HDZ-a i Bandića” vidjeti već u petak u Saboru na izglasavanju nepovjerenja ministrici Blaženki Divjak kao i 6. veljače na donošenju GUP-a u Skupštini.

“To će ovisiti o procjeni HDZ-a je li im Bandić i dalje poželjan partner i mogu li nositi sve njegove terete. No, koalicija s Bandićem jedini je način da HDZ ostane na vlasti u Zagrebu”, kaže Petek.

Vezano uz postupanju Gradske uprave u vezi bolnice Srebrnjak i optužbe za nadriliječništvo, Petek upozorava da je u Poliklinici Suvagu 2016. i 2017. također utvrđeno nadriliječništvo i brojne nepravilnosti, no tamo nije bilo smjene ravnatelja ni kaznene prijave.

Petek se upitao i je li tomu tako zato što je djelatnica Suvaga, a sada ravnateljica te ustanove, Katarina Pavičić Dokoza, navodno u rodbinskim vezama sa zamjenicom gradonačelnika Jelenom Pavičić Vukičević.

Komentari