APSURD U OBRAZOVANJU? Studenti moraju platiti održavanje svečane promocije, iako ne znaju hoće li je uopće biti

Izvor: Pexels/ Pixabay

Svi pamtimo svoju dodjelu diplome, a najbitniji događaj za vrijeme studiranja, svakako je svečana promocija koja predstavlja sva odricanja, besane noći zbog učenja, ali i jedno sasvim novo poglavlje u životu.

Ovogodišnje generacije, slijedom pandemije mogle bi biti uskraćene za taj svečani događaj.

Uvjeti pohađanja nastave, već se mijenjaju ovisno o trenutnoj epidemiološkim situacijama, ali nisu samo predavanja drugačija. Naime, još početkom ožujka, promocije na fakultetima diljem Hrvatske odgođene su, a poboljšanjem epidemiološke situacije i dolaskom toplijeg vremena, neke su se i odvile na otvorenom uz pridržavanje određenih mjera.

Ono što muči studente danas, jest činjenica da usprkos tomu što ne znaju hoće li se svečana predaje diploma održati, trebaju platiti trošak promocije. Portalu mojfaks, obratio se student sestrinstva koji tvrdi da cijeli tjedan zove referadu, ali povratnog odgovora nema.


Neki moraju platiti i do 850 kuna

“Cijeli tjedan pokušavam ustupiti u kontakt s referadom jer me zanimala daljnja procedura nakon obrane. Telefonski se nitko nije javio pa sam im se obratio mailom i dobio sam pdf privitak. Za promociju ništa ne pričaju, ali mi je gospođa iz referade poslala dokument u kojem piše daljnja procedura nakon obrane gdje stoji da trebamo platiti 500 kuna troškove obrane, promocije i izdavanja papira. Glupo mi je plaćati na neki način promociju za koju je izvjesno da je neće biti”, izjavio je za portal student.

Trošak svečane promocije, na većini fakulteta snose studenti, a neki za nju izdvajaju i do 850 kuna.

“Ako se dodjela ne održava, ima li uopće smisla plaćati toliku količinu novca, samo za papir?” zapitala se zabrinuta studentica ekonomije u Zagrebu.

U Puli, na Fakultetu ekonomije i turizma, studenti su se požalili da su promociju platili 400 kuna, ali ona se neće održati.

“Mi smo se svi već pomirili s činjenicom da nam dio novca neće biti vraćen, no i dalje smo ustrajni u odluci da se svečana promocija održi, kad god, pa makar i na proljeće 2021. Svakom studentu taj dan puno znači i smatram da imamo pravo na dodjelu”, rekla je jedna studentica FET-a.

Komentari