Antikorupcijski natječaj pogoduje Gradu Zagrebu? GONG traži izmjenu uvjeta

Facebook/GONG

GONG je u ponedjeljak zatražio od Vladina Ureda za udruge da povuče i promijeni uvjete 85 milijuna kuna vrijednog antikorupcijskog natječaja Europskog socijalnog fonda (ESF) u sklopu kojeg se udrugama provedba projekata uvjetuje partnerstvom sa čelnicima gradova, općina ili županija u kojima žele raditi protiv korupcije, javlja N1.

GONG upozorava da se radi o problematičnom uvjetu jer udruge stavlja u sukob interesa, koji je time institucionaliziran i onemogućava ostvarivanje svrhe natječaja. Od Ureda za udruge traži da u raspodjelu europskog novca krene tek nakon e-savjetovanja, koje je u ovom slučaju zaobiđeno bez ikakvog objašnjenja.

GONG ističe da s lokalnim čelnicima udruge u načelu mogu surađivati, no upozoravaju da, ako se provedba antikorupcijskih projekata uvjetuje partnerstvom s “lokalnim šerifima”, to može dovesti do razvodnjavanja projektnih ideja.

U slučaju Grada Zagreba, koji je sjedište 12.000 udruga, to znači da uvjete za projekte postavlja gradonačelnik Milan Bandić koji ima desetke korupcijskih afera, optužnice i suđenja u tijeku, a ne odgovara ni na upozoravajuće nalaze državne revizije niti na novinarska pitanja, upozorava GONG.


GONG je pisao odgovornim institucijama – Uredu za udruge, Ministarstvu rada i mirovinskog sustava te Odboru za praćenje programa Učinkoviti ljudski potencijali, tražeći povlačenje natječaja i njegovo novo raspisivanje s izmijenjenim uvjetima, a tu je inicijativu podržalo dvadesetak organizacija civilnog društva.

Komentari