ALARMANTNI PODACI! Obiteljsko nasilje poraslo je za 50 posto

Ilustracija

Povodom tragedije u Susedgradu u kojoj je policajac usmrtio svoju suprugu i sebe pred očima njihove maloljetne djece, predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Marija Selak Raspudić na konferenciji za medije uputila je apel na alarmantnu situaciju u društvu.

Prema statističkim podacima, obiteljsko nasilje u stalnom je porastu ove godine. Broj težih slučajeva u kojima nasilje završava ubojstvom, porastao je za čak 50 posto, odnosno 752 u odnosu na 511.

“Porast obiteljskog nasilja uzrokovanog trenutnom pandemijom i epidemiološkim mjerama koje je prate prisutan je svugdje u svijetu, a do njega dovode mjere koje ograničavaju kretanje zbog čega su ljudi prisiljeni na duži boravak u vlastitim domovima pa tako i žrtve sa zlostavljačima i gdje se rizično vrijeme povećava”, kazala je Marija Selak Raspudić.

Konzumacija alkohola kao odgovor na stres, također je u zabrinjavajućem porastu. Stres je uzrokovan ekonomskom nesigurnošću, gubitkom posla, padom prihoda, te nemogućnosti pristupa zdravstvenim ustanovama zbog opasnosti od zaraze, kao i nedostatka kontakta s prijateljima i obitelji koja će prepoznati problem, dodala je Selak Raspudić.


“Dok možemo pratiti pohvalnu brzinu vladine reakcije na napad na vladu, istodobno svjedočimo sporosti i slabosti njezina djelovanja kada su ugroženi građani Republike Hrvatske. Nakon ovog tragičnog čina, a imajući u vidu inozemnu statistiku koja upozorava na povećanje obiteljskog nasilja u vrijeme ove krize, izostala je dovoljno snažna reakcija nadležnih institucija”, upozorila je.

Selak Raspudić istaknula je potrebu osvještavanja širih posljedica pandemije koja uključuje i porast obiteljskog nasilje, te nužnost snažnije društvene reakcije.

Preventivno djelovanje je nužno, a žrtvama je potrebno pružiti adekvatnu institucionalnu potporu. Selak Raspudić je također najavila da će idući tjedan tema sjednice odbora “Obiteljsko nasilje u doba koronakrize, mogućnosti unapređenja prevencije i zaštite žrtava“.

Komentari